Telc levélírás: erre figyelj!

Telc levélírás: erre figyelj!

telc levélírásA telc levélírás feladatnál néhány hónapja fontos változást hoztak német nyevből (B1 és B2-es szinten). Mostantól már nem elég levelet írni ahhoz, hogy az íráskészségedről számot adj, egy e-mailt is kapsz feladatnak. A változásról korábban írtam már, ITT, most azonban –  a telc szervezőinek kérésére – terjesztem is, hogy mire kell figyelni az e-mail írásakor illetve az arra való felkészülésnél.

Te meg a barátod

Olyan egyszerűnek tűnik, hogy gyorsan át is tudunk siklani felette: baráti hangvételű e-mail, mindössze 80 szó, slussz.

Igen ám, de aki hónapok óta gyakorolja a hivatalos levelezési stílust, a kicsit komorabb mondatokat, az le tud fagyni egy ilyen feladatnál. A levélírási tréning egyik hallgatójánál vettem észre, hogy bizony egy szorgalmas hallgatónál ez mekkora gondot tud okozni, hogy itt nincs Mit freundlichen Grüßen meg a többi. Nála persze elég volt ezt egyszer kiemelni, utána át tudta kapcsolni az agyát, de igen, két vágányra kell terelni az figyelmet.

Konkrétra konkrétat

Az e-mail írási feladatban konkrét szituációt kapsz: a barátod moziba hív, de nem tudsz menni/elfelejtetted felköszönteni/nyaralni vagy/ne vegyen autót. Ezekre kell 80 szóban reagálnod. Tehát: le a sallanggal, éljenek a konkrét mondatok.

Nem úgy van az!

A telc fővizsgáztatói a következőre hívták fel a figyelmünket: a B2-es vizsgán az e-mail írási feladatban NEM értesz egyet a helyzettel. A B1-esen is többnyire így van, bár ott akadhatnak kivételek.

A következő felépítést várják el Tőled:

Reagálj a helyzetre – “Megdöbbenve olvastam, hogy autót akarsz venni.”

Kételkedj a döntés helyességében – “Hiszen a belvárosban laksz és 5 percre van a munkahelyed.”

Ajánlj alternatívát – “Vegyél rollert!”

Csak alaposan!

Az egész feladatra igaz (itt is), hogy mindent alaposan el kell olvasni. Minden olyan körülményre reagálni kell (vagy legalábbis meg kell próbálni), ami a feladatban benne van: Azért nem tudtalak megköszönteni a születésnapodon, mert sok volt a munkám. (itt tehát nem jó az a megoldás, hogy mert beteg lett a gyerek.)

Egyszóval no para, tessék rendesen átolvasni mindent.

Formalitás

Na ez a kérdés. Igyekszem hivatalos véleményt is kérni, de egyelőre abban állapodtunk meg a kollégákkal, hogy az e-mailnél (ahogy az a válaszlapon is látszik), nem kell se dátum, se címzés. Továbbá az írásfeladatra szánt 60 perc szabadon felosztható, jófej vizsgáztatók félidőnél szólnak.

FRISSÍTÉS: Megjött a hivatalos információ a telc fővizsgáztatóktól (ugye, látod, hogy milyen segítőkészek? Ezért nem kell halálra izgulni magadat a vizsgán! 🙂 )

Az igazság az, hogy rettentően okosak voltunk és helyesen értelmeztük a válaszlapot: nem kell se címzés sem dátum az e-maileknél. És igen, szabadon felhasználható a 60 perc, amely alatt el kell készítened az írásbeli feladatokat. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.